İTÜ heyeti Adıyaman’daki kamu binalarını inceledi, ön rapor hazırlandı
İSTANBUL Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Doç. Beyza Taşkın, “Kamuoyunda bir tepki oluştu. Gölbaşı’nda çok yeni yapılar yıkım söz konusu olduğu için yeni yapılara güvenemeyeceğimiz kaygısı oluştu.
6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya’da büyük yıkıma neden oldu. Depremin ardından İTÜ’den inşaat mühendisliği, jeoloji mühendisliği, jeofizik mühendisliği ve mimarlık gibi alanlarda uzmanlardan oluşan 21 bilim insanı, bölge kentlerinde kümeler halinde inceleme ve gözlemlerde bulundu. Kamu binalarının mevcut hasar durumlarının incelenmesi için inşaat mühendisliği bölümünden.
Adıyaman Merkez, Tut ve Çelikhan ilçeleri ile Pınarbaşı beldesinde 21 kişilik grup belirlendi. Toplu yıkılmaya maruz kalan binalar hariç tutulurken, 33 okul binası, 10 hastane binası, 27 idari bina, 11 otel, pansiyon ve lojman binası, 14 cami, 17 müze, taziye ve kamu binası olmak üzere toplam 112 yapı değerlendirildi. diğer kümede tanımlanan eğitim merkezleridir. . İTÜ İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beyza Taşkın, ön inceleme raporundaki bulguları açıklayarak uyarılarda bulundu.
“TURİZM UYGULAMALI OTEL BİNASININ YAPILMASINI HIZLA İZLEDİK VE GÜVENLİ OLDUĞUNU BELİRLEDİK”
Doç. Beyza Taşkın, “İstanbul Teknik Üniversitesi’nden 21 öğretim üyesi olarak toplam 29 kişi 8 lojistik ekibimizle depremin 6. gününde Adıyaman Merkez’e sevk edildi. Neler gözlemledik? Merkez alana yaklaştığımızda havalimanından sonra depremden etkilenen hemen her sokakta bir tane yıkılmış bina olduğunu hemen gözlemledik, bunların dışında deforme olmuş, artçı bir depremde her an yıkılabilecek binalar vardı, maalesef bir kısmı deprem nedeniyle yıkıldı. Yollar kapandı, ana bulvar molozla kaplandı ama yokuşlara çıktığımızda yine merkez ilçede hasarın çok sınırlı olduğunu gördük.Orada kalacak yer bulmamız gerekiyordu. arama kurtarma ekibi dahil ekipler kalacak yer taşıyordu.hızlı bir şekilde bu kapsamda biraz daha geliştirdik.hızlı bir şekilde hedef olan turizm uygulaması otel binasını inceledik Arkasındaki pansiyon binasını inceledi, bunun bir mümin olduğu kanaatine vardı ve orada uyumaya başladı. Yatmaya başladığımızda ‘Teknik üniversitenin hocaları burada kalıyorsa biz de rahat kalırız’ diyerek grupların psikolojisini rahatlatmaya hizmet ettik. Çelikhan, Tut ilçesi ve Pınarbaşı ilçelerini görme şansımız oldu. Bunlar daha dağlık bölgelerdir. İyi taban koşullarına sahip bölgeler. Elbette hasarlar oldu ama bunun daha sınırlı olduğunu ve çok elverişsiz durumdaki binaların kısmen veya tamamen orada yıkıldığını gözlemleme fırsatımız oldu” dedi.
“‘BU DÜŞÜNCELERİN ÇOK GERÇEK OLMADIĞINI GÖRDÜK.
Ön inceleme raporundaki bulguları açıklayan Doç. Beyza Taşkın, “Ön değerlendirme raporumuz ansiklopedi niteliğinde. Ansiklopedi. Yer bilimleri açısından fiyat açısından başlayan, yer hareketleri, yapısal hasarlar, kentsel bölge planlama, uygulamaları içeren bir çalışma. uzaktan algılama uydu sistemlerinin bu tür deprem ve afetlerin yönetiminde ve sonrasında dönüşümün nasıl olması gerektiğini anlatmaya çalışır.Rapor vardı.Tabii hızlı yazıldığı için hatalar var.Düzeltilmesi gereken noktalar var. Kendi şubem adına konuşmakla ilgili olarak şunları söyleyebilirim.Gözlenen hasarın ana sebepleri açıklanmaya çalışıldı.Kamuoyunda bir tepki oluştu.Çünkü Gölbaşı’nda birçok yeni bina yıkıma maruz kalıyor. Panik oldu, “Sanırım yeni binalara da güvenemeyiz. Bu endişelerin aslında gerçek olmadığını öğrendik. Geçmişteki depremlerde yaptığımız gözlemlere çok paralel sebeplere ne yazık ki bu depremlerde de rastlandığını gözlemledik. Yerel zemin koşulları Bir yapının deprem ve sonrasındaki artçı sarsıntılarda zarar görmemesi için uygun temel sistemlerinin titizlikle tasarlanıp yerinde uygulanması gerektiği kanısına vardık. Bir diğer nokta da bundan sonraki süreçte hızlı bir şekilde neler yapılabileceğine dair bazı önerilerle şube bölümünü şahsım adına kapattık” dedi.
“KALICI ŞEHİR OLUŞTURMAYI HIZLI HAREKETE GEÇMEKTEN TERCİH EDERİZ”
Şu anda 100 bin kişinin konut kullanamadığını belirten Doç. Beyza Taşkın şöyle devam etti:
“Artık iyi yerden planlamak kural. Afetlere dayanıklı yapıların toplum önceliği ile yapılması ve kullanılması, bilinç düzeyinin yükseltilmesi ile eğer toplumsal isek hızlı yapılaşmalar gerekiyor. 100 bin olduğu tahmin edilen binlerce insan şu anda evini kullanamayacak durumda.Evleri hasarsız veya hafif hasarlı olan vatandaşlar tabii ki çok endişeli.Onlar haklı olarak telaşa kapılıyorlar.Bu nedenle ben şahsen yeni yerleşim birimlerinin kurulması gerektiğini düşünüyorum. ve cazibe merkezleri, şehri mekansal olarak planlayarak, uygun şartlara ve yerel taban koşullarına dikkat ederek doğru planlanmalıdır. Burada hızlı aksiyon almak için kalıcı bir şehir oluşturulmadan önce sökülebilir hazır sistemler kullanılmalıdır. “Örneğin; prefabrik, hafif çelik yapılar. Çok kısa sürede konteyner şehir kurulabilir. Acil barınma ihtiyacının da kısa sürede giderileceğini düşünüyoruz.”
– İstanbulhaber-sincan.xyz