Haber

Dünya Şampiyonu Mehmet Güçlü: Güreş Gençlere Sevdirilmeli

Muğla’nın Milas ilçesinde yaşayan ve güreş hayatı başarılarla dolu olan Dünya Şampiyonu ve Kırkpınar Başpehlivanı Mehmet Güçlü, gençlik yıllarını anlattı. Adı kadim spor güreşiyle özdeşleşen ve birçok pehlivan tarafından hâlâ örnek alınan Mehmet Güçlü, değerli bir Türk kültürü olan güreşin genç kuşaklara da yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Geçmişte köy ve kasabalardaki düğünlerin bile pehlivan güreşleriyle kutlandığını belirten Güçlü, düğün güreşlerinde de kendisinin keşfedildiğini belirterek, güreş sporumuz olan güreşe daha fazla önem verilmesi gerektiğini söyledi.

14 Mart 1952 yılında Muğla’nın Milas İlçesi’nde doğan Mehmet Güçlü, çocukluğunda ilçede güreş yaptıktan sonra 1968 yılında profesyonel güreşe başladı. Dünya ve Avrupa şampiyonalarında hem serbest hem de Greko-Romen stilde başarılar elde eden Mehmet Güçlü, güreş kariyeri boyunca 150 kez milli formayı giyen ender sporculardan biri oldu. 1974 yılında yağlı güreşe başlayan Güçlü, 1980 yılında Kırkpınar Başpehlivanı oldu.

Çayırlarda olduğu gibi halıda da fırtına yaratan Mehmet Güçlü; 1969’da Balkanlar ikinciliği, 1970’de İsveç’te gençler 90 kiloda Avrupa Şampiyonluğu, 1971’de İzmir Akdeniz Oyunları’nda takım şampiyonluğu,

1972 yılında Olimpiyatlarda dördüncü oldu ve aynı yıl Dünya Şampiyonasında birinci oldu. Güreş hayatı başarılarla dolu olan Mehmet Güçlü, 1973’te İran’da düzenlenen 100 kilo Dünya Şampiyonası’nda sekizinci, 1974’te İstanbul’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda üçüncü, 1976’da Leningrad’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda üçüncü, Aleksandr Vasiliyevich’te ise birinci oldu. 1976’da Leningrad’da Medved Turnuvası.

Kırkpınar’da birçok başarıya imza atan Mehmet Güçlü, 1974’te Başaltın’da altıncı, 1976’da Başpehlivanlık’ta beşinci, 1977’de Başpehlivanlık’ta altıncı, 1980’de Başpehlivan oldu. Kırkpınar’da güreşlerine devam eden Mehmet Güçlü, 1984’te Başpehlivanlık üçüncüsü oldu. 1985 yılında Başpehlivanlık ikinciliği, 1988 yılında Başpehlivanlık üçüncülüğü ve 1989 yılında Başpehlivanlık ikinciliği elde etti.

İlerleyen yaşına rağmen güreşe devam eden Mehmet Güçlü, ilerleyen yıllarda 1995 yılına kadar özellikle Ege ve Akdeniz Bölgelerinde karakucak ve yağlı güreşlerde güreş yapmaya devam etti.

Güreşe olan ilgisinin ilkokul yıllarında öğretmenlerinin ve çevresindeki yetişkinlerin teşvikiyle başladığını belirten Mehmet Güçlü, “Beni gören herkes beni başka biriyle güreştirmek istedi, hatta kardeşimi bile dövdüm. Daha sonra ben de güreşmeye başladım. Güreş yeteneğimi daha da geliştirmek için Denizli’ye taşındım. Burada deneyimli hocalarla çalıştım ve “Fiziksel yeteneklerimi teknik ve zekayla birleştirip geliştirdim. 1972 yılında Ordular Arası Dünya Şampiyonluğuna layık görüldüm. 1980 yılında 28 yaşımdayken Sabri Acar’ı yenerek Kırkpınar başpehlivanı unvanını kazandım” dedi.

Ege Gezgini ile yaptığı oldukça samimi röportajda mağlup olunca hissettiği acıyı anlatan Mehmet Güçlü, Türk’ün adıyla adeta özdeşleşen ata sporu güreşin gençler arasında yaygınlaştırılması gerektiğini söyledi. Güreş yapan gençlerin hem fiziksel, hem teknik hem de zihinsel olarak daha iyi geliştiklerini kaydeden Güçlü, hedeflerine odaklanan gençlerin mutlaka başarıya ulaşacağına inandığını söyledi.

Şu anda Milas’ın Kızılçayık İlçesi’nde ikamet eden ve ilçede kendi adına hizmet veren Mehmet Güçlü Güreş Eğitim Merkezi’nin başarısıyla gurur duyan 72 yaşındaki Mehmet Güçlü, güreş sevgisinin halen devam ettiğini söyledi. ilk günkü sevginin aynısı. – MUĞLA

haberserinhisar.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu